Летњи распуст

Ближи се дуго очекивани летњи распуст, на радост и деце, родитеља и наставника. Година је била напорна, препуна обавеза, учења и многих других активности. Одмор од ових обавеза свима је потребан и зато га треба што боље организовати.

Има деце, која ће путовати на занимљива места, море, планине, село…. Њима ће свакако део распуста бити организован и протећи ће лепо. Има деце која це распуст провести у Београду и они могу корисно орхганизивати своје време. Ове године биће у понуди многи летњи програми, што се може пратити и путем интернета, дневних листова и других извора медија.

У Београду постоје многи културни центри и организације, као нпр. Културни центар Београд, Дом омладине Београда, Децији културни центар Београд, Центар за културу Стари град, Центар за културу и спорт Шумице, Установа културе „Вук Караџић,“ Културно-спортски центар „Пинки“ и др….

 

Концертне дворане такође имају своје летње програме, као нпр. Београдска филхармонија, Дворана дома синдиката, Сава центар и Задужбина Илије М.Коларца.

Страни културни центри, као нпр.Амерички кутак, Британски савет, Француски културни центар, Гете институт, Италијански институт за културу…имају своје сајтове, које можете лако пронаћи на интернету и пратити њихове програме преко летњег распуста.

Преко Туристичког инфо центра можете сазнати многе друге информације о Београду, у њиховој организацији редовно је у понуди разгледање града, излети, забава, крстарење Дунавом и Савом. Туристички центар Земуна има своје устаљене тематске програме, као нпр. Дешавања на Гардошу, Земунском кеју и слично.

Постоје још многа друга места у васем граду, које можете посетити, а за које током године немате времена, многи лепо уређени тргови, споменици, паркови, чесме, археолошка налазишта и друге знаменитости, које заслужују препоруку.

Околна излетишта, као што су Кошутњак, Авала, Ада и многи базени, који ће бити отворени током распуста и који ће имати разне попустеза ђаке, уз показану ђачку књижицу.

Оно што је веома важно и битно је да у овим лепим данима што мање времена проводите уз компјутер, а што више на ваздуху. Не заборавите, прековремено коришћење компјутера, , утиче на слабљење социјалних контаката, социјалне и емоционалне интелигенције. Бегом у тзв.“сајбер простор,“ деца остају без вештине решавања реалних проблема. Оно што највише страда, је концентрација, зато време уз компјутер треба ограницити, а важно је и да родитељи посебну пажњу обрате на врсту садржаја коју деца прате на интернту. Предуго провођење времена уз компјутер, или мобилни телефон вуче за собом и неке последице, као што су гојазност, болови у леђима, блага несаница, а могу се јавити и проблеми са видом и слухом.

Знаци, умерено у свему, уживајте у распусту, посветите себи сто више времена, али оставите простора и за размишљање о наредној школској години, прочитајте бар неку лектиру, или књигу по властитом избору. Књига никад не може изаћи из моде, може само да разбистри наш ум и знање, а само бистра и одморна глава може добро да размишља.

Желим Вам срећан, лепо и корисно проведен заслужени распуст.

Нереа Докмановић, педагог.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *