Од читања се расте

{gallery}razno/biblioteka/jasminka{/gallery}

У уторак 6. маја 2014. године ОШ„Михајло Пупин“ је посетила госпођа Јасминка Петровић, добитник награде Доситејево перо за 2013. годину за књигу „Од читања се расте“ (за подстицање читалачког самопоуздања).

Ученици III/4 су припремили са учитељицом Тањом драмско извођење одломака књиге „Од читања се расте“. Главна јунакиња књиге, Тамара, не уме да чита и пише, а већ иде у први разред. Мама је очајна, a тата се љути.

 

Тамара прича: „Сањала сам како берем цвеће по једној планини. Али се касније испоставило да берем слова по једној књизи. Нека слова су била мала, нека велика. Нека слова су се смејала, а нека кревељила. Све у свему, кад сам се пробудила, била сам срећна, пресрећна, а појма нисам имала зашто…Није лоше кад је човек писмен. Онда може Милану сам да напише честитку за рођендан. Милан ми је рекао: -Свиђа ми се твоја честитка. И ја сам била срећна, пресрећна“.

Тамара разговара са дедом: -Ајде, Тамара …крени, Тамара…је л` ти чујеш, Тамара?!

– А, да! Морам у школу!

– Више те не возе родитељи колима?

– Не. Сад сам порасла! Идем сама!

– Браво, Тамара! Видиш како се од читања расте!

И ја сам била срећна, пресрећна!

Ученици трећег разреда су илустровали делове књиге. Писац је за најлепши цртеж изабрала рад Таре Миловановић и Нађе Павлић из другог одељења.

Ученици су разговарали са писцем. Госпођа Јасминка је научила да чита у петој години, а до тада јој је деда преносио чаролије читања. Острво Хвар јој је омиљено место на свету.

Ученици другог и трећег разреда су били пријатно изненађени пишчевим интересовањем за разговор.

Јелена Стевановић

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *