Четвртком у 18 – друга сезона

После прве сезоне културно-едукативног програма „Четвртком у 18.00”, коју је чинило 36 различитих догађања током школске 2012/2013, у септембру ове школске године настављамо са нашим дружењима.

Планирали смо да у школској 2013/2014. години окосницу програма чине гостовања земунских школа.

Бар једној школи месечно били бисмо домаћини, а оне би нам се представиле по слободном избору: кроз видео-презентацију, песму, игру, представе, ревије…

Покушаћемо да исправимо недостатке од прошле године уводећи новине у погледу информација о програму. Тако је отворена Фејсбук страница „Четвртком у Пупину”, где се преко лепо осмишљених плаката најављују гости.

Уредник и аутор ових плаката је наставник цртања, сликања и вајања Небојша Петровић. Без њега је незамислив технички део приредби.

 

 

05. септембар 2013.

„Вече фламенко гитаре“

-Бранко Ћурчић

{gallery}cetvrtkom/flamenko2{/gallery}

Бранка Ћурчића смо упознали на нашој сцени прошле године у септембру, а овај пут је имао помоћ плесачице Исидоре Гангули. Опет смо уживали у чарима специфичног звука фламенка. Бранко је изразио жељу да покрене школу фламенко гитаре и овај мали концерт је био уједно и промоција такве идеје. Неколико дана касније школа је и кренула, а до краја године очекујемо и младе извођаче.

 

12. септембар 2013.

„Развој школства у Земуну“

-Раденко Тртица

{gallery}cetvrtkom/razvojskolstva{/gallery}

Професор географије Раденко Тртица је поново за своја истраживања нашао инспирацију у историји Земуна.

У свом предавању „Развој школства у Земуну“ спремио је низ занимљивости и сликом и речју нас је провео кроз неколико векова. Професионално усмерен, лоцирао је места одакле је у Земуну кренула писменост и надахнуто нам говорио о њеном развоју.

 

19. септембар 2013.

„Вељко Рамадановић“

– презентација  школе

{gallery}cetvrtkom/veljkoramadanovic{/gallery}

Прва школа која нам се представила јесте „Вељко Рамадановић”. У уводном делу смо од професора Миодрага Јанковића слушали о историјату школе. Онда су се низале песме из њиховог широког репертоара. Оставили су нас без даха песме „Битлса”, „Сунцокрета” и Јадранке Стојаковић. Затим је следио рецитаторски део и дирљиви састав о завичају, па колаж песме и музика Николине Милојевић. На крају нас је хор поздравио песмом „За милион година”. Уз ученике су били и њихови наставници Драган Виденовић (музичка култура), Јелена Королија (српски језик) и Гордана Дрмић Глишић (биологија).

 

26. септембар 2013.

„Дискриминација“

ОШ „Вожд Карађорђе“ – Јаково

{gallery}cetvrtkom/diskriminacija{/gallery}

Награђена представа са фестивала кратке драмске форме

Пратећи фестивал Кратке драмске форме, професорка српског језика Софка Радојичић још је у мају уговорила гостовање ОШ „Вожд Карађорђе” из Јакова. Њен колега по струци Бранислав Бугарчић присуствовао је прошлог четвртка презентацији школе „Вељко Рамадановић” и пожелео је да се и његова школа на сличан начин представи. Вече ОШ „Вожд Карађорђе” назвали смо „Мисли о другима, мисли о себи”, а окосницу је чинила представа „Дискриминација”.

Сазнали смо зашто се место зове Јаково, чули песме и рецитације, а на крају смо уживали у награђеној представи, која нас наводи на размишљање о томе колико смо у стању да на прави начин разумемо људе из свог окружења.

3. октобар 2013.

„Под звезданим небом”

– Соња Видојевић

{gallery}cetvrtkom/zvezde{/gallery}

Млада професорка физике из наше школе Мирјана Бањац пожелела је да покрене астрономску секцију. Сматрала је да би пригодно предавање на ту тему била добра почетна основа, па је позвала у помоћ колегиницу са факултета, доктора астрофизике Соњу Видојевић. Сазнали смо неке непознате детаље о небеском своду, научили да препознамо Великог медведа, уочили звезду Северњачу и још нека сазвежђа. На крају смо чули да хороскопски знаци ипак имају нека одступања и да нисмо баш сви у свом знаку. За прецизније информације Соња нам је оставила своју интернет адресу.

10. октобар 2013.

„Пупинови музичари”

– Ученици наше школе

{gallery}cetvrtkom/muzicari{/gallery}

Претходног дана смо пригодном  приредбом први пут обележили Дан школе  на рођендан Михајла Пупина. Музички таленти који нису имали прилике да наступе 9. октобра, представили  су нам се у оквиру програма Четвртком у  18.За нас су певали и свирали:

Фрулаши – 4/2

Кларинет – Софија Волај 5/1

Клавир – Ариан Петровски 5/3

Саксофон – Вељко Којић  6/3

Гитара – Николина Милетић 7/1

Виолина – Анђела Будимчић 7/2

У караокама су се истакли трећаци, а доминирала је Анастасија Ремић (5/3) са „Молитвом”.

17. октобар 2013.

„Erins fiddle”

Ирски плес – степовање

{gallery}cetvrtkom/erins{/gallery}

Милица Гетл из 7/3 је још пролетос поменула могућност да код нас гостује школа степовања у коју она иде. До реализације је дошло тек сада јер су се они таман вратили са тријумфалног фестивала у Бечу, одакле су донели чак 33 медаље! Иначе, „Erins fiddle” је учестовао и у полуфиналу такмичења „Ја имам таленат”.

У свечаној сали наше школе наступила је група коју је чинило једанаест девојака и један младић. Међу њима је Милица била убедљиво најмлађа. Скоро сат времена сала се тресла од ирске музике и плеса. На крају су на „бис” одиграли плес без музике.

24. октобар 2013.

ОШ „Соња Маринковић” –  презентација  школе

{gallery}cetvrtkom/sonja{/gallery}

Суседна школа „Соња Маринковић” прославља Дан школе 28. октобра и дошла нам је у госте са претпремијером програма. На почетку су нам говорили о историјату школе, а онда су извели сценски и музички део програма. Хор је деловао синхронизовано, иако је било неуобичајено много солиста. Уз ученике су били директорка Јасмина Филиповић, педагог Олга Брдар и наставници Славица Бабић (српски језик), Драгана Сајферт (информатика) и Миљана Игњатовић (музичка култура).

31. октобар 2013.

„Примена Питагорине теореме”– огледни час

Милена Митић

{gallery}cetvrtkom/pitagora{/gallery}

Једна од идеја за будуће садржаје програма четвртком јесте и да наставници наше школе у свечаној сали одрже огледне часове. Прва која се храбро упустила у ову неуобичајену сценску авантуру  била је математичарка Милена Митић.

Она је изабрала тему „Примена Питагорине теореме” за ученике 7. разреда. Седмаци су заузели првих 5 редова средњег дела сале, а остатак публике, укључујући и колеге из других школа, сместио се са стране. Милена је водила час по својим припремама и деца су сарађивала показујући колико су савладали градиво.У главном делу часа, кроз игру питања и одговора на картицама, сви ученици су понешто рекли о Питагориној теореми. На крају, младост није издржала, па нам је Милена прочитала шаљиву љубавну причу саткану од геометријских појмова.

7. новембар 2013.

„Најраспеванија одељењска заједница”

Пошто је планирано да се до краја новембра изабере представник наше школе за Општинску смотру „Најраспеванија одељењска заједница“, искористили смо овај термин као генералну пробу за поменути догађај. У препуној сали, кроз песму и игру представило нам се свих 8 одељења трећака и четвртака. Неколико њих се посебно истакло, а крајем месеца је изабрано 4/4 као најуспешније.

14. новембар 2013.

„Живот је море”

ОШ „Драган Херцог“

Желећи  да угостимо што више школа, дошли смо у контакт и са ОШ „Драган Херцог“. Ово је по много чему болничка установа јер њихови ђаци из здравствених разлога не похађају редовно школу. Они ретко имају прилику да пред својим вршњацима покажу за шта су талентовани и како проводе школске дане. Зато смо их радо дочекали и пажљиво пратили Сандру Јанус, Душана Добросављевића и Белмина Нушевића, који су за  мото своје представе изабрали Балашевићеву песму „Живот је море“. Уживали смо слушајући одломке из приповедака „Деца” (И. Андрић), „Лилика” (Д. Михаиловић) и „Вањка” (А. П. Чехов).

 

20. новембар 2013.

„Извињавамо се, много се извињавамо”

– комедија

Због великог верског празника Светог Аранђела, организовали смо наше вече дан раније у среду, 20. новембра.

Постоје дела непролазне вредности које свака генерација треба да упозна и наш је задатак да им их циклично понудимо. То је случај и са нашом најбољом ТВ драмом свих времена „Извињавамо се, много се извињавамо”. Непоновљиви Слободан Ђурић и Милена Дравић су орасположили младу публику, а код старијих пробудили носталгију.

 

28. новембар 2013.

Хор десете гимназије„Михајло Пупин”

-Јавни час на страним језицима

У контакту смо са школама које носе име Михајла Пупина. Најближа нам је Десета гимназија са Новог Београда. Са одушевљењем су прихватили наш позив да се представе. Њихов хор спада међу најбоље у Србији, а професорка музичке културе Милка Пајевић предложила је да вече буде тематски усмерено на стране језике, па га је назвала „Јавни час на страним језицима”. Дошло је више од 80 извођача и нису могли сви да стану на бину, тако да су стајали у првим редовима. Међу њима је било и наших бивших ученика. Смењивале су се песме на латинском, енглеском, француском, руском, италијанском и немачком језику. Било је и реповања, и рецитовања, и свирања.

 

05. децембар

Балетска група „Балетино“

Балетска група  „Балетино“коју похађа више наших ученица из млађе смене приказала је део свог репертоара и заинтересовала нас и за ову врсту уметности. Бранка Поповић већ више од 20 година кроз балет негује сценски покрет, лепе манире и формирање укуса младих дама, а прве грациозне покрете у последње време им прослеђује и Бранкина ћерка Ива.

Неизбежне баке и деке, међу којима и наше колеге у пензији, родитељи, остала родбина, али и пристојан број редовних посетилаца улепшали су нам и ово вече.

12. децембар

Александар Петровић / Аца Селтик из групе „Ортодокс Келти“

Наш драгоцени сарадник, Ружица Радичевић Зоркић је успела да договори гостовање свог колеге из Радио Београда и фронтмена познате групе „Ортодокс Келти“, Александра Петровића, познатијег као Аца Селтик. Замишљено је да се он представи у форми интервјуа па је ангажована наша новинарска секција састављена углавном од ученика седмог разреда. Ружица је припремила за разговор Јелену Мандић, Јелену Ђајић и Андријану Гачевић из 7/1, а  у паузама смо повремено чули Ацине хитове. Он нам је причао  о свом детињству, интересовању за Ирску музику, поредио Келте и Словене и испричао неке анегдоте са својих турнеја. Укратко, упознали смо једног обичног породичног човека кога слава није много променила.

18. децембар

„ОШ„Светислав Голубовић Митраљета“ – Ревија: „Шешир – вазда модеран“

– презентација  школе

Основна школа „Светислав Голубовић Митраљета“ из Батајнице је последњих година синоним за модне ревије. Главни инспиратор тих акција је професорка историје Љиљана Комазец, а њени неизбежни сарадници су математичарка Александра Даниловић, учитељица Драгана Ђурић и медиотекар Ингрид Граовац. После ревије венчаница, народних ношњи широм света, школских униформи и ципела ове године на ред су дошли и шешири. Огроман труд се видео и у набављању и шивењу великог броја хаљина и шешира, али  и у увежбаности преко 50 ученика. Драго нам је и захвални смо им што су нашли време за нас у помало незгодном термину уочи Светог Николе.

26. децембар

Mилица Мандић – Олимпијска теквондо шампионка

Гостовање наше прве Олимпијске шампионке, Милице Мандић, било је у плану још крајем септембра 2012. године, али је Милица морала да откаже због велике заузетости. С њом је често у контакту учитељица Татјана Стојсављевић и долазак у овом термину пред Нову годину је могао да се реализује. Опет је учествовала новинарска секција и од Милице и њеног тренера Драгана Јовића смо сазнали којим путем је она стигла до теквондо шампионке. Велико одрицање, рад и воља су нешто што они препоручују младима уколико желе да буду успешни. На крају је било много фотографисања, аутограма, нечег за незаборав…

23. јануар 2014.

Кик бокс клуб „Батајница”

После Милице Мандић упознали смо тајне још једне борилачке вештине – кик бокс. Наш најуспешнији клуб је тренутно кик бокс клуб „Батајница“, а тренер Срђан Матић је и селектор репрезентације. У својим редовима они имају неколико државних првака у омладинској, сениорској и женској конкуренцији, као и првака Балкана. Они су нам демонстрирали уобичајени  тренинг, показали основне покрете и донекле одагнали асоцијације на бокс: грубост, повреда, насиље… Чак се кик бокс препоручује девојкама као замена за аеробик и сличне гимнастичке вежбе.

30. јануар 2014.

ОШ„Сава Шумановић”

Комшије са Алтине су недавно прославили Дан школе, па смо имали прилику да видимо део њихове приредбе чију окосницу је чинила шаљива представа „Косовски бој“. Музички део је импресионирао различитим темама и био је одлично припремљен.

06. фебруар 2014.

Средња музичка школа „Коста Манојловић” – Земун

Ово гостовање је одавно планирано, али је термин условљен за друго полугодиште да би се одређене тачке довољно увежбале. Међу полазницима ове школе има доста и наших ученика. Њихов професор је сјајно водио програм, интервјуисао свираче, а нас учио да слушамо.

13. фебруар 2014.

Квиз „Србија и Велики рат”

Поводом Дана државности, а и стогодишњице почетка Првог светског рата, професорка историје, Неготинка Цветић, је осмислила квиз за ученике осмог разреда под називом „Србија и Велики рат“.     У гостима је  као председник жирија била професорка историје и директор ОШ „Соња Маринковић“, Јасмина Филиповић, остали чланови жирија су били професорка енглеског Весна Алагић и професор географије Раденко Тртица. Победило је одељење 8/2.

20. фебруар 2014.

Средња медицинска школа „Надежда Петровић” – Земун

У наставку представљања средњих школа угостили смо медицинску школу „Надежда Петровић“ из Земуна. Многим нашим ученицима је то будућа школа и пажљиво су пратили излагања њихових професора. Да су нам најавили представу „Лајање на звезде“ вероватно би посета била и већа.

27. фебруар 2014.

„Рапрезент”- филм о Бојану Раданову, дечаку бескућнику

Тема овог потресног филма је таква да смо морали да условимо посету само за старију смену. Дечак Бојан из Дома за незбринуту децу стицањем пунолетства губи смештај и препуштен је улици. Он је  причао је о себи редитељки филма Ивани Тодоровић,а филм о њему је награђен на више фестивала документарног филма Разговор са Иваном је водила педагог наше школе Нереа Докмановић. Битан део приче је и наставник Небојша Петровић који је Бојана заинтересовао за цртање графита и једно време га усмерио да обучава друге. Публика је такође имала много питања за обоје.

06. март 2014.

„Породици у част” – ученици 2. разреда поводом 8. марта

Учитељице другог разреда: Верица, Цеца, Милица, Власта, Наталија и Марина су пожелеле да поводом Осмог марта организују приредбу за све породице. Најављена доста  раније, уз много проба, препуна сала, све је указивало на пун погодак. Сјајна иницијатива која би могла да буде традиционална сваке године.

13. март 2014.

Љуба Нинковић / група „С времена на време”

Опет је у акцији била Ружица Зоркић Радичевић и обезбедила долазак Љубе Нинковића из групе         „С времена на време“. И овај пут су „новинарке“ по њеним упутствима водиле програм. За млађу публику Љуба је релативно непознат, иако су препознали његове хитове: „Мој свет“,“Јана“, „Сунчана страна улице“, али и „Петак је поподне“. Недостајала је старија публика која је такође наша циљна група, јер једна од порука ових сусрета четвртком је: разноврсни садржаји треба да привуку и различите посетиоца.

20. март 2014.

„Наставници певају”

Одавно се као идеја провлачила могућност да наставници певају за ученике. После 61.-ог  узастопног четвртка,  а на дан почетка пролећа, реализовала се можда најатрактивнија акција, која ће сигурно прерасти у традицију. И по овоме смо препознатљиви широм града. Уз ангажовање „Ђачког парламента“ коме је тешко рећи „Не“, у првом кругу било је двадесетак заинтересованих. Временом смо број свели на 12 и увели, највише због могућности гласања публике, да се наплаћују улазнице по симболичној цени, да се од прихода опреми нека учионица, а да сама улазница буде гласачки листић. За пола сата сала је била распродата. Колектив је и иначе веома музикалан, али су ипак неки учесници искористили генералну пробу. Водитељ програма је била Гордана Влаовић, популарна „Тичерка“ из „Инглиш плуса“.

Редослед извођача је намештен по искуству, врсти песама, броју извођача…

1.      Учитељ Горан Радивојевић

2.      Учитељица Весна Марковић

3.      Наставник ликовног Милош Филиповић

4.      Учитељица Радосава Ружић

5.      Наставница математике Милена Митић

6.      Спремачица Сања Милојевић

7.      Наставница музичког Вања Хршак

8.      Учитељица Милена Арсић и учитељ Горан Радивојевић

9.      Директор Драган Комненић и учитељица Зорица Терзић

10.  Наставница српског Наташа Раилић

11.  Учитељице Светлана Милутиновић и Татјана Стојсављевић

12.  Наставник географије Раденко Тртица

Победио је убедљиво учесник под редним бројем 3.

Концерт је снимљен и објављен на „Јутјубу“ под називом „Наставници певају“.

27. март 2014.

„Музика коју волим”

Подстакнут претходним Четвртком, нови домар Миодраг Милошевић – Миги је пожелео да буде део школских догађаја и одмах је добио прилику. Организовао је долазак неколико врсних музичара, а ученици су се претходно изјаснили шта би волели да чују. Тако је настао назив за плакат „Музика коју волим“.

03. април 2014.

Бошко Ћирковић – Шкабо / група „Београдски синдикат”

Још један родитељ је дао значајан допринос овим нашим сусретима. Предраг Јовић је довео идола младих, Бошка Ћирковића – Шкаба, фронтмена групе „Београдски синдикат“. Он је са „новинаркама“ причао о свом детињству, школовању, интересовању за музику и социјално ангажовање. На крају је попустио под захтевима и запевао неколико хитова, а цела сала је дуго певала рефрен песме „Балада дисидента“.

10. април 2014.

„Дечији Ускршњи фестивал”

Пошто су певали наставници, ред је дошао и на ученике. Велики број учесника из старије смене, условио је да их одвојимо од млађих. Све се дешава у време пре и после Ускрса, што намеће и називе догађаја. Ово је требало да буду квалификације за избор представника школе, јер у мају ћемо позвати све земунске школе. Ипак, 20 песама је превише и следећи пут ће бити извршена селекција јер је дискутабилан и њихов избор песама. Улазнице су опет допринеле да се гласа и прогласе победници: Тања Денић и Михајло Гаврилов из 6/4.

24. април 2014.

„Дечији Ускршњи фестивал – 2”

Млађа смена се боље показала што се тиче генералне пробе. Сви су дошли на време, слушали упутства, пратили редослед и било их је 15, што је оптималан број. Катарина Стошић и Нада Трифковић из 3/4 су победиле, али су „прваци“ Војин Симоновић и Филип Секулић одушевили.

08. мај 2014.

„Фестивал земунских основних школа”

Позвали смо 16 земунских основних школа да пошаљу представнике за „Други фестивал земунских основних школа“. Прошле године је дошло 5 школа са по два певача. Овај пут их је било 7 и уз наша 3 учесника, чули смо 10 одличних извођача. Опет смо уз Мигијеву помоћ имали респектабилан жири од три певача: председник Петар Митић, чланови Снежана Ада и Данијел Ђоковић су имали тежак задатак. Победила је ипак Тања Денић из наше школе, друга је Николина Милојевић из ОШ „Вељко Рамадановић“,  а трећа је Милица Зукановић из ОШ „Бранко Радичевић“.

29. мај 2014.

КУД „Јана”

Слободан Милошевић нас је поново одушевио својим КУД-ом „Јана“. Уз много узрасних група, разних тачака и уобичајено доброг квалитета, овај пут је позвао госте из Крупња и организовао хуманитарни прилог за њихово место које је страдало у поплавама. Дошла је и легенда Мира Васиљевић са својим „Девојкама“ и у својој 80-ој години нас је све расплакала.

05. јун 2014.

„Михајло мађионичар”

Опет је Предраг Јовић реализатор. Један од најпознатијих младих мађионичара, Михајло Јанковић је више од пола сата држао пажњу скоро пуне сале. Због рекреативне наставе недостајало је неколико одељења млађе смене. Ипак, и овакав садржај треба поновити сваке године.

12. јун 2014.

„Аниманима” – награђени анимирани филмови

Незахвално је бити домаћин пред распуст . Тога се прихватио наставник Небојша Петровић желећи да приближи деци један мало запостављен вид уметности. То је анимирани филм који није забавног карактера и има поруку. Небојша је годинама у организацији Међународног фестивала анимираних филмова у Чачку и овај пут је одабрао 7 цртаних филмова.Била је то прилика да се публика обавести да су за две године видели 70 приредби у термину „Четвртком у 18.00“, да су временом постали сјајна публика и да поштују она правила са улаза:

Буди тачан!

Остави мобилни код куће!

Не разговарај током програма!

Тамо неко се труди!

Остани до краја!

Немој да седиш уз завршни аплауз!

Било је дирљиво како су „Првачићи“ после сваког филма устајали и аплаудирали.

Поговор:

И ове године смо реализовали све „Четвртке“, због елементарних непогода у целој земљи била су два термина мање у односу на прошлу, укупно 34.

Од тога смо угостили:

–          10 школа  – 4 основне, 2 специјалне,3 средње + 1 фестивал караока са 7 школа

–          6 познатих гостију – 4 у форми интервјуа:Аца Селтик, Милица Мандић, Љуба Нинковић, Бошко Ћирковић Шкабо + 2 соло извођача:Бранко Ћурчић и Михајло Јанковић

–          4 групе – Еринс фидл, Балетино, кик бокс клуб „Батајница“, КУД „Јана“

–          7 пута су учествовали наставници – Раденко Тртица, Мирјана Бањац, Милена Митић, Неготинка Цветић,  Миодраг Милошевић Миги и Небојша Петровић + “Наставници певају”

–          5 пута наши ученици – музичари, најраспеванија ОЗ, „Другаци“ ,Ускршњи фестивал – старији и Ускршњи фестивал – млађи

–          2 филма – „Извињавамо се, много се извињавамо“ и анимирани филмови

И даље је циљ да се понуде разноврсни садржаји, а интензитет ових догађаја свакако утиче на квалитет. Међутим, јако је важно да наша омладина схвати:

–          да увек постоји избор

–          да су они део нечег лепог

–          да могу да одлучују

–          да утичу на догађаје…

Посетиоци су се усталили, а неколико родитеља је правилно схватило ово ангажовање и несебично помаже. Никоме нису затворена врата и једва чекамо нове сараднике.

Поздрав до септембра!

Милош Пеовић

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *