Верска настава

У нашем друштву се повећао интерес за религију,и то како верујућих тако и неверујућих. Верујући траже дубљи,духовно заснован однос са религијом. а нерелигиозни поклањају све већу пажњу религији као појави одувек присутној у људској цивилизацији.

Религија се не ограничава само унутрашњи живот човека, већ се испољава кроз његову свеукупну активност, и то не само појединачну, него и колективну. Зато је тврдња да је религија приватна ствар сваког човека потпуно погрешна. Људе ништа тако не зближава као истоветност веровања и осећања.Из историје религије је нам познато да не постоји, нити је постојао, ни један облик религије без својих моралних схватања и прописа. Морал се може издвојити из религије и третирати као посебна филозофска област. Но то се може учинити само у теорији јер су морал и религија практично нераздвојни. Религија и морал су толико међусобно испреплетени да пад религије повлачи за собом и пад морала, и обратно: пад морала узрокује пад религије, јер људи теже да оправдају своје поступке и утишају глас савести.Историја нам сведочи да није постојао ни један народ, а да није гајио своја религиозна осећања која су била део његовог идентитета, породичног и државног живота. Сваки човек се, хтео не хтео, из индивидуалних или друштвених разлога, неминовно сусреће са вечним питањем религиозности. Начин на који разреши то кључно питање обележиће читав његов живот.

Много је лажних учитеља и пророка, твораца нових религија чије се слаткоречиве и лепљиве мреже разастиру широм света, па и код нас; и то све више и агресивније. Отворени и директни напад на Христову Цркву који се догодио у времену комунизма замењен је суптилнијом и много опаснијом формом духовних превара и фалсификата. Неопаганистичка религија савременог секуларизованог времена јесте окултизам – магијски поглед на свет. Астрологија говори човеку оно што воли да чује, а не истину. Непросвећена и необлагодаћена душа често бива заведена од лажних пророка. Звезде не одређују човекову судбину, него човек одређује будућност све твари, па и звезда. Познати тајну човека веће је достигнуће од познања тајни свемира. Човек је са земљом везан телесним потребама, а са Творцем неба и земље духовним потребама. Човек је призван да живећи благодаћу Божијом превазиђе ограничења своје створене природе.

Наша Православна вера је Богом откривена. Деци треба омогућити да је упознају у свом изворном облику. Богомнадахнути Апостол и Јеванђелиста, Свети Јован Богослов, сведочи: “Познаћете истину и истина ће вас ослободити“.Јн.8,32. Спасоносна заједница љубави људи и Бога, Црква, нуди се свима, али никоме силом не намеће. Бог је човека створио као слободну личност и никада не нарушава једном и заувек даровану слободу. Црква је заједница слободних људи који су своју слободну вољу исказали као љубав према своме Творцу, Који нас није створио само за овај пролазни земни живот, већ нам нуди самога Себе, да будемо заједничари и учесници вечног божанског живота. Од нас се тражи мало а нуди безмерно много. Од нас се тражи само да љубављу одговоримо на љубав.

Вероучитељ   Милан  Илић

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *