Избор занимања

Волео бих да те подсетим да се људи међусобно разликују, да нису сви подједнако способни за све и да зато приликом избора занимања поведеш рачуна о томе да оно одговара твојим способностима и особинама личности.

На крају си основне школе. Ближи се тренутак када треба да изабереш средњу школу, а тиме и свој професионални пут. Знам да те због тога притискају многе дилеме, да постављаш питања, да те муче сумње и да тражиш одговоре.Доношење одлуке о избору занимања је врло захтеван процес. Пре уласка у тај процес требало би да се добро информишеш о што је могуће више занимања. Извора информација има много. Сваки од њих има своје добре и лоше стране. Ризично је ослонити се само на један извор. Добро размисли о саветима стручњака за избор занимања чак и када нису подударни са твојим размишљањима. У доношењу одлуке не смеш поступати брзоплето. Постави себи циљ и ка њему иди плански и поступно- корак по корак.

Да би избор био добар важно је да твоја одлука буде промишљена. Сазнај што више можеш о способностима, интересовањима, жељама и мотивима али и о свету занимања. Важно је да имаш у виду да се не ради о судбоносној одлуци која ће ти заувек одредити животни пут, већ о добром старту за твоје будуће образовање.

Успех при обављању различитих послова зависи од способности. Различите способности значајне су за обављање различитих послова. Свако од нас има способности које одговарају већем броју занимања. Важно је да твој избор занимања одговара твојим способностима. Провера способности обавља се одговарајућим психолошким тестовима. Употребом тих мерних инструмената добијамо податке о томе којим ученицима више одговарају занимања где је потребно сналажење са речима, од оних којима више одговара рад са бројевима, којима је блиско схватање односа у равни и простору, онима који испољавају способности за брзо и тачно опажање предмета и појава, итд.

Занимања има веома много и сигурно је да су нека од њих као створена за тебе. Радити посао са интересовањем представља радост и задовољство. Због тога је веома важно да откријеш своја интересовања. Некога занима рад са људима, другога занимају делатности у области уметности и културе, трећега занима истраживачки рад и томе слично.

Пред тобом је свет занимања. Нешто си сазнао о њима од другара, наставника, родитеља, из средстава јавног информисања али сигурно је да не знаш све што је важно о тим занимањима. Ту су за тебе интересантна, између осталих, следећа подручја: електротехника, машинство, пољопривреда, грађевинарство, саобраћај, економија, право, туризам, трговина, васпитање и образовање, здравство и социјална заштита и многа друга.

Конкретно, занимања су на пример: аутомеханичар, металостругар, лекар, зидар, учитељ, фризер, тесар, наставник физике, педагог, доктор фармације…

Најчешће грешке при избору занимања су:1) Уписаћу се у школу коју ми препоруче родитељи; водите рачуна да је то ваш избор и да су ваши родитељи давно одабрали занимање. 2) Уписаћу се у најближу школу; постоје много важнији разлози за избор занимања од близине школе. 3) Уписаћу се у школу зато што и моји другови иду тамо; размислите добро, јер другаре можете да стекнете и у другој школи. 4) Уписаћу се у школу зато што је популарна; популарност је пролазна, да ли сте сигурни да је то и ваш избор?

Никада не губи циљ из вида! Добро би било да имаш и резервне изборе!

Миле Миленковић, психолог

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *